Králové rok 2016 přežili na trůnu

Ohlédnutí za uplynulým šachovým rokem a vánoční stromek od velmistra Pala Benka

Král je mrtev! To znamenají slova šach mat. Šachový král Magnus Carlsen ale přežil i letošní rok na šachovém trůnu, byť jeho duel s velmistrem Sergejem Karjakinem byl mnohem vyrovnanější, než se očekávalo.

Co všechno podstatného přinesl šachový rok 2016 kromě zápasu o mistra světa? Z pohledu světové špičky to bylo potvrzení primátu Magnuse Carlsena, a to i mimo titulový zápas.

Norský velmistr vyhrál další superturnaje roku (například Wijk aan Zee 2016, Norway Chess 2016 a Bilbao Masters) a celý rok byl stabilně na prvním místě světového žebříčku. Na další příčkách se pohybovali Fabiano Caruana, Vladimir Kramnik, Maxime Vachier-Lagrave a Levon Aronjan. Mezi tuto superelitu se nově prodírá filipínsko-americký velmistr Wesley So, který letos vyhrál dva velké turnaje (London Chess Classic a Sinquefield Cup) a na ratingové listině se dostal na páté místo na světě.

Ženám rozdílem třídy vládne čínská velmistryně Chou I-fan, která ale hraje především v mužských turnajích (podobně jako její předchůdkyně Judita Polgárová), a tak jí hrozí, že ztratí korunu mistryně světa bez boje. Chou I-fan se totiž neúčastnila ženského seriálu turnajů Grand Prix a pokud bude ignorovat i ženský Světový pohár, nebude moci jako stávající mistryně světa a jasná ratingová jednička obhajovat titul. Mezinárodní šachová federace FIDE zavedla zvláštní kvalifikační kritéria pro ženský titulový zápas…

První místa ženského žebříčku ukazují hezké národnostní dvojičky. Na druhém místě je totiž další Číňanka Ju Wenjun, na třetí a šesté příčce jsou ukrajinské sestry Anna a Marija Muzyčukovy a na čtvrtém a sedmém místě indické velmistryně Humpy Koneruová a Harika Dronavalliová.

Uplynulý rok přinesl i šachovou olympiádu, nejdůležitější soutěž národních družstev. Z vítězství se radovaly týmy USA (muži) a Číny (ženy). Zatímco Číňanky si to uhrály samy, respektive díky výchově vlastních šachistek, Američané uspěli zejména kvůli své akviziční politice a benevolentním pravidlům FIDE ohledně přestupů mezi jednotlivými národními týmy – v nedávné době totiž pod vlajku USA přestoupili špičkoví velmistři Fabiano Caruana (z Itálie) a Wesley So (z Filipín). A mimochodem do amerického družstva žen přestoupila česká velmistryně Kateřina Němcová.

Tím zvolna přecházíme k výsledkům a novinkám v českém šachovém světě. Ženská reprezentace, oslabená odchodem Katky Němcové, posílila stejnými prostředky, přestupem polské velmistryně Joanny Worekové.

Mezi muži je suverénní českou jedničkou nadále David Navara, který doma vesměs poráží všechno, co se mu postaví do cesty, ale na mezinárodní scéně se mu stále nedaří proniknout do první desítky (pohybuje se mezi 20. a 30. místem světového žebříčku). A stejně jako Navara vládne domácí klubové scéně 1. Novoborský ŠK, který opět suverénně ovládl extraligu.

Vítězstvím v mistrovství České republiky, kterého se kvůli časové kolizi s mistrovstvím Evropy neúčastnili nejlepší tři čeští šachisté, si řekl o místo v reprezentaci enfant terrible českého šachu Vojtěch Plát. Byl nominován na olympiádu a své místo předvedenou hrou rozhodně obhájil. Mistr Plát tak v loňském roce konečně ukázal, že není jen excelentním blicařem, ale i velmi dobrým šachistou, který patří do reprezentace.

Králové světového i českého šachu tedy uplynulý rok přežili na svých trůnech a pro následující rok nevypadá, že by je někdo měl ohrožovat. Budeme to v Lidových novinách v této rubrice pozorně sledovat i v roce 2017.

PAVEL MATOCHA

 2016-12-28-13_09_49-kralove-rok-2016-prezili-na-trunu-lidove-noviny-27-12

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*