Ježíšek z šachového království

Autor Pavel Matocha

Šachisty potěšíte voucherem na Šachový vlak nebo novými knihami českých a slovenských velmistrů. Romantické i praktické.

Vánoční svátky se kvapem blíží a určitě nejsem sám, kdo ještě nemá všechny dárky připravené. Nabídneme vám pár tipů, čím můžete pod stromečkem potěšit kamaráda či příbuzného šachistu.

Nejprve ale varování, co jim určitě nedávat. Zkušeným šachistům nekupujte šachové soupravy, tedy pokud to není nějaký umělecký předmět.

A ať už vás vůbec nenapadne dávat kterémukoli šachistovi skleněnou soupravu nebo figury nestandardních tvarů. Každý hráč má doma souprav již několik, přestože má většinou jen jednu oblíbenou, se kterou hraje pravidelně, a nová krabice s figurkami mu bude jen a jen zabírat místo ve skříni.

Darujte mu spíše šachový zážitek. Můžete například objednat privátní šachovou lekci od velmistra, místo v šachové simultánce nebo voucher na jízdu Šachovým vlakem, který 13. až 17. října pojede po trase Praha – Olomouc – Trenčín – Bratislava – Lednice – Praha a v jehož vagonech se bude hrát turnaj v rapid šachu. Můžete je koupit na webu Praguechess.cz, kde najdete i tipy na další šachové služby a také nové šachové knihy.

A právě šachová literatura je další sázkou na jistotu. Novinkami na knihkupeckých pultech jsou monografie o první mistryni světa Věře Menčíkové, kterou připravil historik Jan Kalendovský a která je vypravena mnoha unikátními fotografiemi, a nový titul nejlepšího slovenského šachisty Jána Markoše. Kniha Pod hladinou je skvělou učebnicí pro mírně pokročilé šachisty, velmistr Markoš v ní odhaluje pro amatéra běžně netušené hlubiny šachu.

Kniha může být i uměleckým předmětem. Třeba bichli Můj šachový svět, ve které o svém životě a svých partiích píše nejlepší český šachista David Navara, můžete pořídit i v limitované číslované edici, která je vázaná v imitaci kůže. Případně i v luxusní edici, která je vytištěná na speciálním luxusním papíru a ručně vázaná v pravé kůži.

Má-li váš blízký šachista pozitivní vztah k výtvarnému umění, vyberte mu nějaký obraz či grafický list s šachovou tematikou. Na webu Praguechess.cz jsou v nabídce šachové kresby známého českého malíře Martina Velíška nebo linoryty výtvarníka a hudebníka Jana Hrubého.

A pokud jste příznivcem praktických dárků, darujte svému blízkému tričko či kravatu s šachovými motivy. Nebo slánku a pepřenku ve tvaru střelce a věže. Případně o trochu romantičtější předmět, velkou svíci ve tvaru šachového krále.

Ať už vyberete pod stromeček cokoliv, jednejte rychle. Stejně jako v šachové partii, hodinky tikají i v běžném životě.

Štědrý večer se kvapem blíží a Česká pošta, pokud byste si ji vybrali jako dopravce, se chystá za pár dní stávkovat.

PAVEL MATOCHA

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*