Nezapomínejte na věčnost

Autor Pavel Matocha

V New Yorku vrcholí zápas o titul mistra světa. O výsledku rozhoduje věčný šach.

Začala doba adventní, která všem připomíná blížící se Vánoce a křesťanům navíc i příchod Krista na Zemi. V obchodních centrech advent kvete zaměňováním otázek věčných za věcné a po většinu času pro většinu lidí není věčný život podstatným tématem, ale na každého občas přijdou chvíle, kdy věří jen v záchranu na věčnosti. I šachisté jsou na tom tak. Hrají své více či méně zábavné, vždy však konečné partie, které občas zachraňují věčným šachem. Na právě probíhajícím zápase o titul mistra světa v New Yorku hraje věčný šach překvapivě zásadní roli.

Po sedmi vesměs nudných partiích to mezi velmistry začalo jiskřit. V osmé partii stávající mistr světa Magnus Carlsen příliš tlačil na pilu, odmítl ukončit partii remízou věčným šachem, dostal se do horší koncovky a partii nakonec prohrál. V desáté partii vyzyvatel Sergej Karjakin dvakrát minul možnost ukončit partii věčným šachem, dostal se do horší koncovky a kapituloval. A jedenáctá partie skončila remízou, když černý Carlsen už už proměňoval pěšce v druhou dámu, protože bílý Karjakin měl záchranu ve věčném šachu. Podívejme se na jednu z těch „věčných“ pozic. Zbylé dvě, stejně jako všechny partie ze zápasu o titul mistra světa najdete okomentované na webu Lidovky.cz.

2016-11-29-20_56_08-nezapominejte-na-vecnost-lidove-noviny-29-11

Na tahu je černý a Karjakin mohl snadno vynutit remízu, která by ho posunula blíže k vítězství v zápase o titul mistra světa (před touto partií vedl ruský velmistr 5:4). Stačilo zahrát:

20…Jxf2+ 21.Kg2 Jh4+ 22.Kg1 (jezdce nešlo sebrat, protože po 22.gxh4 Dg6 by černý vyhrál) Jh3+ 23.Kh1 Jf2+ 24.Kg1 Jh3+, a díky tomuto věčnému šachu by partie skončila remízou, Karjakin by získal další půlbod a udržoval by vedení v zápase.

Jenže GM Karjakin zahrál 20…d5 a po bílého replice 21.Dh5 opět minul možnost vynutit remízu věčným šachem skrze 21…Jxf2. Místo toho černý zahrál 21…Jg5 a po 22.h4 Jf3 23.Jxf3 Dxf3+ 24.Dxf3 Vxf3 se dostal do horší koncovky, kterou proti skvěle manévrujícímu GM Carlsenovi nedokázal udržet.

Šachy nám připomínají, příznačně v době adventu, že na věčnost se nevyplatí zapomínat a že koná bláhově ten, kdo možnosti věčnosti a věčného šachu ignoruje.

Jiný rozměr nabídnou šachy i předvánočním nákupům tuto neděli v pražském obchodním centru Lužiny. Nejlepší český šachista David Navara a člen týmu mistrů světa Sergej Movsesjan (Arménie) zde sehrají zápas na dvanácti šachovnicích současně. Přijďte se na tento světový rekord podívat, velmistři začínají v 15 hodin. V restauraci místního minipivovaru budou probíhající partie komentovat legendární velmistr Vlastimil Hort a mladý mistr Tadeáš Kriebel a vy můžete u piva do hry velmistrů kibicovat.

Pokud byste si rádi s velmistry i zahráli, můžete přijít do obchodního centra již na 11 .hodinu a zahrát si proti Davidu Navarovi a Sergeji Movsesjanoviv simultánce (vstup je volný).

PAVEL MATOCHA

2016-11-29-20_56_51-nezapominejte-na-vecnost-lidove-noviny-29-11
Věčnost proti věcnosti možná nabídnou i velmistři David Navara a Sergej Movsesjan již tuto neděli v obchodním centru Lužiny v Praze. Dopoledne odehrají simultánku a odpoledne se utkají na 12 šachovnicích současně. ILUSTRACE JAN HRUBÝ

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*