Příběhy z turnaje na kolejích aneb Šachový vlak 2016 vyhrál turecký velmistr Suat Atalik

Velmistra Timoščenka si Kasparov nevybral za svého trenéra pro jeho šachové schopnosti, ale proto, že na něj Karpov neměl dobré vzpomínky. Timoščenko byl voják a když na nějakých turnajích v mládí byli s Karpovem na jednom pokoji, tak ho šikanoval. Karpov musel vždycky ležet pod postelí,“ vypráví nasazená jednička letošního Šachového vlaku velmistr Suat Atalik historku ze zákulisí sovětského šachu a bojů o titul mistra světa.

„Syn byl vášnivým šachistou a založil ve městě Klingenberg, kde jsme žili, šachový klub. Když mi bylo 56 let, tragicky zemřel, a od té doby hraji místo něj,“ říká devadesátiletá Němka Marianne Hartlaubová, nejstarší účastnice Šachového vlaku. Od smrti svého syna, tedy již déle než třicet let, jezdí po šachových turnajích a je se zesnulým synem díky šachu v určitém spojení. Co zažila na turnajích, si zapisuje do svého Schach Geschichte, kde tak má již vzpomínky na tři ročníky Šachových vlaků.

Mozaika vzpomínek

I kvůli podobným vzpomínkám je Šachový vlak mimořádným turnajem. Kde jinde jsou spolu hráči tak dlouhou dobu i mimo šachovou partii a mají prostor a čas si vyprávět. Z podobných střípků, jakými jsou citace Suata Atalika a Marianny Hartlaubové, by šla poskládat celá velká mozaika.

Z loňského vlaku by šlo přidat vzpomínky švédského velmistra Larse Karlsena na jeho drsné dětství, alkohol již na základní škole a osamělost šachového profesionála na hotelových pokojích po prohrané partii.

Z předminulého roku se mi vybavuje švýcarský šachista Stephan Batchinsky, jehož dědeček se narodil na Ukrajině, otec v Paříži a on vyrůstal v Praze, kde jeho tatínek po druhé světové válce žil a pracoval.

Jedete společně vlakem, hrajete šachové partie a vyprávíte si své životy. A prohlédnete si několik krásných měst. To je v kostce Šachový vlak, unikání projekt Pražské šachové společnosti a Českých drah, který se minulý týden vrátil ze své již šesté středoevropské pouti.

V turnaji v Šachovém vlaku 2016 hrálo 114 šachistů z 18 zemí celého světa a přesvědčivým vítězem se stal turecký velmistr Suat Atalik, který získal 9,5 bodu z 10 partií. Druhé místo s velkým bodovým odstupem za Atalikem vybojoval německý překladatel Sven Römling (8 bodů) a bronz bral mladý nizozemský šachista Brent Burg (7,5 bodu).

Bod i pro dráhy

Skokanem turnaje, tedy šachistou, který hrál nejvýše nad svůj rating, byl Savanali Nuradilov z Dagestánu. Získal speciální cenu – lyžarský set Sporten Glider 5, aby mohl statečně skákat i na kavkazských sjezdovkách. Nejlepším družstvem turnaje byl tým Českých drah, jehož kapitánkou byla Taťána Šeráková.

České dráhy podepsaly s Pražskou šachovou společností smlouvu o pořádání Šachového vlaku i pro další tři roky. Již nyní se můžete těšit na ročník 2017, kdy se od 13. do 17. října pojede po trase Praha–Olomouc–Trenčín–Bratislava–Lednice–Praha.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*