Vzpomínka na čaroděje z Rigy

Dva bývalí mistři světa a další hráči světové špičky hrají tento týden v moskevském muzeu impresionismu.

Všichni luštitelé křížovek znají minimálně jednoho šachového mistra světa, šachista na tři je v každé třetí. Michail Tal, který by se v listopadu dožil 80 let, byl nejen jedním z nejlepších šachistů historie, ale především jedním z nejzábavnějších.

Známé jsou jeho divoké šachové útoky plné korektních i nekorektních obětí, které však jeho soupeři neuměli vyvrátit, stejně jako jeho bujaré pitky.

Pojďme si trochu zachuligánit,“ říkával prý rád při bleskových partiích, když se chystal vystřihnout nečekanou kombinaci. Ne nadarmo se mu přezdívalo čaroděj z Rigy, šachy v jeho podání byly zábavou a uměním, které každý šachista rád sledoval.

V moskevském muzeu ruského impresionismu včera začal již desátý ročník Talova memoriálu, velmi silně obsazeného turnaje, jehož se účastní i bývalí mistři světa Vladimir Kramnik a Višvanáthan Ánand a další hráči světové špičky.

Letošní Talův memoriál probíhá pod hlavičkou projektu Šachy v muzeu, který spojuje umělecká díla na plátnech s těmi na šachových deskách. Již dříve se v rámci tohoto projektu Ruské šachové federace hrál v Treťjakovské galerii v Moskvě zápas o titul mistra světa mezi Anandem a Gelfandem nebo v pařížském Louvru a petrohradském Ruském muzeu Aljechinův memoriál.

V neděli před vlastním Talovým memoriálem si jeho účastníci střihli turnaj v bleskovém šachu, ve kterém všechny přejel ázerbájdžánský velmistr Šachrijar Mamedjarov.

Tento famózní blicař je znám i mnoha českým šachistům – před pár lety hrával při pardubickém openu s amatéry blicky po kavárnách a nastavoval si proti nim jen 15 vteřin na celou partii. A předevčírem to v Moskvě vypadalo, že by mohl dávat časového fóra i supervelmistrům. V devítikolovém turnaji získal 7,5 bodu, před druhým Levonem Aronjanem měl náskok dva body, před Vladimirem Kramnikem tři body a před Višwanáthanem Ánandem dokonce čtyři body!

Turnaj v klasickém šachu ale pravděpodobně bude jiná písnička, online přenos všech partií můžete sledovat na chessbomb.com každý den odpoledne. A protože první kolo Talova memoriálu se hrálo teprve včera a v době uzávěrky této rubriky ještě probíhalo, připomeňme si dvě hezké oběti dámy samotného osmého mistra světa šachové historie Michaila Tala.

2016-09-28-21_37_56-vzpominka-na-carodeje-z-rigy-lidove-noviny-28-9

Všechny bílé figury útočí a černý ještě ani nestihl uklidit svého krále. Proto mohl Michail Tal lehce obětovat i nejsilnější figuru:

20.Dxe5!! dxe5 21.exf7+ a černý se vzdal 1-0. Po 21…Kf8 by dostal mat 22.Sh6#. A po 21…Kd7 by následovalo 22.Sf5+ Kc6 23.Se4+ a opět zazvonil zvonec.

2016-09-28-21_38_13-vzpominka-na-carodeje-z-rigy-lidove-noviny-28-9

Bílý má napadenou dámu i věž, ale ani jednou figurou neuhýbá, naopak sám útočí:

26.e6!! dxc3 27.exd7 Sg7 28.Jxc7 a černý se vzdal 1-0. Po 28…Sxh1 by totiž následovalo 29.Je8+ Kb7 a proměna pěšce v dámu 30.d8D a na relativně nejlepší obranu 28…Df3 (černý chce sebrat střelce na f4 s šachem, proto nyní nejde 29.Je8+) by přišlo 29.Jd5+ Ka8 30.Sg2! (odlákání dámy od střelce na f4) Dxg2 31.Jc7+ Kb8 32.Je8+ a stejně jako v předchozí variantě si bílý staví dámu.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*