Třicátý český velmistr? -IM Vojtěch Plát

Bude IM Vojta Plát třicátým českým aktivním velmistrem? Chybí mu k tomu už jen krůček. Momentálně jedenáctý šachista českého žebříčku zažívá mimořádně úspěšné období. Na konci loňského roku uspěl na MČR v bleskovém šachu, kde ho předčil pouze GM Viktor Láznička, na přelomu dubna a května získal titul mistra republiky v klasickém šachu a neztratil se ani na MČR v rapid šachu, které se hrálo na konci července a kde mu mezi Čechy patřila bramborová medaile. Především díky úspěchu na MČR v klasickém šachu byl také nominován do české reprezentace pro šachovou olympiádu v Baku, která zahajuje 1. září a tím nejlepším možným způsobem se na ní rozehrál v Olomouci na právě skončeném šachovém festivalu, kde vyhrál uzavřený velmistrovský turnaj a uhrál si svou druhou GM normu. S momentálním Elem 2503 mu tak k zisku velmistrovského titulu chybí už jen třetí norma.

Na šachovém festivalu Olomoucké šachové léto jste si uhrál svou druhou velmistrovskou normu. Jak těžké to pro Vás bylo a jakou partii považujete za klíčovou?
Turnaj z mého pohledu nebyl nějak moc náročný, šlo jen o to, abych měl minimálně pět výher a žádnou prohru, což se nakonec povedlo. Klíčový byl dobrý začátek, kdy jsem začal 3/3, pak asi osmé kolo, kdy jsem vyhrál až moc snadno. V závěrečné partii už jsem jistil jak normu, tak první místo remízou s GM Neumanem.

Uzavřený velmistrovský turnaj o deseti hráčích a tedy devíti kolech jste se sedmi body vyhrál, kam ve své šachové kariéře řadíte tento úspěch?
Každý vyhraný turnaj je fajn. Tím, že jsem si uhrál normu, tak samozřejmě vysoko, ale nějak bych to nepřeceňoval, přeci jen jsem byl první nasazený.

V posledním letním dvoučísle Šachového týdeníku Vojta Plát svou partii okomentoval. Kromě toho se aktuální vydání věnuje vyrovnaným bojům Sinquefield Cupu, dozvíte se, jak dopadly další letní Openy a také na vás čeká úvodní povídání k šachové olympiádě, otázky zodpověděl kapitán české reprezentace Vlastimil Jansa. Ze světa šachových problémů prostor tentokrát dostal Wolfgang Pauly a číslo uzavírá kyberpunková šachová povídka Pavla Housera. Z krátkých zpráv se dozvíte, jak skloubit šachy s potápěním, či na kolik přijde nejdražší šachová souprava.

Pražská šachová společnost.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*