Kde si zahrát šachy o prázdninách

Mistr světa Carlsen se tento týden potká v Bilbau se svým vyzyvatelem Karjakinem na turnaji Masters

Již zítra začíná v baskickém Bilbau prestižní šachový turnaj Masters, ve kterém se střetne šest elitních hráčů. Mistr světa Magnus Carlsen se v Bilbau potká i se svým vyzyvatelem Sergejem Karjakinem, se kterým by měl v listopadu bojovat v zápase o titul mistra světa. Španělský turnaj tak může být předzvěstí nejdůležitějšího šachového duelu letošního roku.

Partie z Masters můžete sledovat online na webu Bilbaochess2016.com či si udělat do Španělska prázdninový výlet a zahrát si vedle supervelmistrů v otevřeném turnaji. Chcete-li vyjet jen na víkend, můžete si v Bilbau zahrát v sobotu alespoň blicák.

Je-li pro vás Baskicko daleko, netřeba zoufat. O prázdninách se v České republice a v okolních zemích hraje tolik turnajů otevřených i amatérům, že každý šachista si může najít ten svůj v době dovolené.

Především již pozítří začíná v Pardubicích tradiční Czech Open – obrovský festival šachu a dalších deskových i karetních her. Jen v šachu to bude více než dvacet nejrůznějších turnajů – od velkého turnaje jednotlivců v klasickém šachu přes turnaje družstev, rapidy, blicáky a tematický turnaj na Cochranův gambit až po různé obskurní varianty královské hry (například holanďany či dešťovky). Informace najdete na webu pořadatele Czechopen.net.

Jsou-li pro vás Pardubice s očekávanou tisícovku šachistů moc masovou záležitostí, můžete si třeba přijet zahrát rapid šach do Šenova (hraje se každou středu v restauraci Na Lapačce, Sk-senov.szm.com) nebo do Prahy na jeden ze tří turnusů Mezinárodní šachové dovolené (první turnus začíná již tuto sobotu v centru Prahy v hotelu Amarilis, Schach-prag.cz).

Nevíte-li, kam s dětmi, zkuste je ještě přihlásit na Šachový festival mládeže v Bezměrově (začíná 20. 7., Sokolpostoupky.sweb.cz) nebo na slovenský letní šachový tábor Koník (od 29. 7., Konik.interchess.sk). Na Slovensku v Popradu se od 21. 7. bude konat také Šachová olympiáda mládeže (Wyco2016chess.sk).

2016-07-14 21_56_05-Kde si zahrát šachy o prázdninách – Lidové noviny 12. 7

Srpen můžete začít otevřeným turnajem v klasickém šachu v Táboře (Sokolta.cz) nebo šachově turistickým týdnem v Západních Tatrách. Dovolenou v Roháčích na turistické chatě Zverovka pořádají brněnští šachisté (Jmss.chess.cz).

Dalšími srpnovými turnaji jsou například klání v Bojnici (od 6. 8., Sachprievidza.sk), Rakovníku (od 6. 8., Sachyrakovnik.cz), Olomouci (od 13. 8., Czechtour.net) nebo v Jeseníku (od 20. 8., Skjesenik.cz).

Výběr prázdninových openů je samozřejmě ještě bohatší, tipy na další možné destinace najdete na webu Pražské šachové společnosti (Praguechess.cz) nebo v Šachovém týdeníku, jehož odběr zdarma si můžete objednat e-mailem (prazska.sachova@gmail.com).

A než vyjedete, rozhodně se rozcvičte u dvou hezkých dvoutažek. Kromě králů jsou na šachovnici jen dvě, respektive tři figury, a přesto najít mat druhým tahem není zase tak snadné.

2016-07-14 21_55_31-Kde si zahrát šachy o prázdninách – Lidové noviny 12. 7

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*