Vítězi koruna, poražený popraven

Živé šachy. Když v partii vyhazovala jedna figurka druhou, tak mezi nimi na pražském Střeleckém ostrově nastával lítý boj.FOTO ANEŽKA KRUŽÍKOVÁˇ.

Za víření bubnů napochodovaly proti sobě dvě armády vedené slepými vojevůdci. Sobotní odpoledne v centru Prahy patřilo šachové hře a na Střeleckém ostrově stovky diváků aplaudovaly živým šachům, které demonstrovaly naslepo hranou partii velmistrů Davida Navary a Richarda Rapporta.

„Střelci a jezdci mívají obvykle podobnou hodnotu, ale na Střeleckém ostrově budou jistě dominovat střelci,“ zahájil partii starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký. Poté děvečky převázaly oběma velmistrům oči páskou a ti pak již nic neviděli, a tahy si tedy jen hlásili. Mezi jejich pódiem a mostem Legií byla položena šachovnice o rozměrech 12 x 12 metrů a na ní stály živé šachové figurky.

Diváci viděli nejen partii, ale také pozoruhodné divadlo plné historického šermu. Když v partii docházelo k vyhození nějaké figurky, nastával mezi těmito dvěma figurkami boj. Ta, která měla být vyhozená, nakonec padla mrtvá k zemi. „Kdo je odpovědný za život těch figurek? Šachista, který tu figuru ztratí, nebo ten druhý, co ji vyhodí?“ ptal se před partií nejlepší český hráč David Navara.

Historie živého šachu je velmi dlouhá, bohatá, roztodivná, občas zábavná a rozkošná, někdy krutá. Jeho počátky se datují do 7. století. Byl rozšířenou kratochvílí v renesanční době, a to nejen v Evropě, ale i v Asii. Avšak má také svou temnou stránku – na dvoře sultána Mohameda I. nebo Ivana Hrozného šlo totiž spíše o mrtvé šachy. Živé šachy se hrály i ve staré Číně, jak referoval cestovatel Marco Polo, či v Indii. Najdete o nich dlouhé pasáže také v literatuře, jako třeba v klasickém díle Francoise Rabelaise Gargantua a Pantagruel.

V Čechách byla velkolepá představení živých šachů k vidění při Národopisné výstavě českoslovanské v roce 1895 nebo při Všesokolském sletu v roce 1907. Tento víkend je mo hli Pražané i turisté sledovat na vltavském ostrově. Byly součástí doprovodného programu festivalu ČEZ Chess Trophy 2016, který probíhá ještě dnes a zítra v Michnově paláci na Kampě (jeho program najdete na www.praguechess.cz). Přijďte se podívat, jestli český velmistr dokáže v zápase na čtyři vážné partie svého maďarského soka udolat.

Partii naslepo s živými šachy vyhrál maďarský velmistr, aktuálně světová jednička na juniorském žebříčku. Richard Rapport tak byl na Střeleckém ostrově na závěr korunován. A David Navara rychle zjišťoval, jaká je tradice: „A prohraný vojevůdce není popraven, nebo je?“

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*