Mitropa se blíží do finále

Z dlouhověkého snu o zlatu z klání Mitropa Cupu se Češi nemohou stále probudit. Klíčový zápas naši nezvládli a realitu má pod kontrolou Německo, které vládne i ženské sekci. Ve čtvrtek a pátek se Mitropa přehoupla do své druhé poloviny. V pátém kole si naši muži poradili 3:1 s konkurenty ze Slovenska. Oblíbená týmová strategie černými na jistotu, bílými na výhodu, vyšla 100%, když Peter Michalík porazil Jerguše Pecháče a na první desce přidal bod Zbyněk Hráček proti Christopheru Repkovi.  

V šestém kole se náš tým pokusil o repete, ale tento plán pokazil na druhé desce Ital Rambaldi, který černými udolal Vlatimila Babulu, což vedlo k celkové remíze 2:2. Doposud vedoucí reprezentační Áčko dotáhl výběr Německo a následný sobotní vzájemný zápas dostal zlatý punc. Bílé figury si však přinesly své neprůbojné počínání z předešlého kola i do duelu s Němci a na problémy bylo zaděláno. Při dvou remízách černými Petera Michalíka a Cyrila Ponížila jsme se ocitli v záporu prohrou Štěpána Žilky na třetí šachovnici proti Lampertovi. Naděje na celkovou remízu tak musela být vložena na první desku, kde probíhal výsledkově hodně nepředvídatelný souboj Zbyňka Hráčka s Alexanderem Donchenkem

Z klidné židle bez časového tlaku je situace zcela jasná, hraje se dál, ale reálné aspekty daného okamžiku je potřeba brát v potaz. „Zbyněk vyčerpal skoro všechen čas (cca 8 minut), ale k ničemu se zřejmě nedopočítal. A riskovat jen s perspektivou prohry, navíc víceméně v blicce na 30 sekundách proti 10 minutám, to chce spíše mladého draka, který takových pozic ještě dost neprohrál. A nepočítám únavu a sebedůvěru, to ale také na váhy patří,“ píše Marek Vokáč a dodává: „Samozřejmě – měl to sakra zkusit! Před 22 lety by mu to určitě vyšlo. Jenže – dneska jsme neměli moc dobrý den na mnoha šachovnicích.“Statečně se soutěží probíjí naši junioři. Ve čtvrtek (proti Rakousku) opět rychle zvítězil Jan Vykouk, bohužel partie se tentokrát nevyvedla Matyáši Markovi. O všem se ve finále rozhodovalo na první desce, kde Robert Kreisl potrestal příliš hazardní koncepci Vojtěcha Pláta, čímž urval cenné dva body pro naše jižní sousedy.

Junioři si ale zchladili žáhu o den později na Švýcarsku. Ze začátku ne zcela jasný zápas postupně jasně zvrátili na svou stranu díky výhrám Vana na první a Matyáše na čtvrté šachovnici. Oba byli tak laskaví, že svou výhru přišli okomentovat do online studia.

 

webové stránky turnaje

výsledky

online přenos od 15:00

živě

 

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*