Český národní tým je silný jako Navara

Pokud bychom porovnali sílu účastníků nadcházejícího Eura podle měřítek užívaných v šachu, nepatří čeští fotbalisté zrovna mezi favority. Mezi 24 účastníky jsou až na 19. místě (první je Německo). Mohou však příjemně překvapit.

Právě šachem se inspiroval Bob Runyan, když v roce 1997 začal poměřovat sílu národních fotbalových týmů podle všech jejich výsledků. Jejich takzvaný Elo rating spočítal stejně, jako se to děje již dlouhá desetiletí v šachu.

Zjednodušeně řečeno, když hrajete se stejně silným soupeřem (má před zápasem stejný rating jako vy) a zápas skončí remízou, ani jeden žádné Elo body nezískáte ani neztratíte. Když ale hrajete se slabším soupeřem, pak body na Elo ratingu ztrácíte i při remíze.

Celý systém vymyslel americký fyzik a statistik maďarského původu Árpád Élő (1903–1992), sám výborný šachista

Elo systém byl v šachu zaveden v roce 1970 celosvětově a dnes je považován za nejobjektivnější hodnocení výkonnosti každého šachisty. Při implementaci systému do fotbalu z něho vychází, že Češi patří mezi outsidery.

V konkurenci 24 účastníků jsou až na 19. místě – všichni tři soupeři ve skupině (Španělé, Turci a Chorvaté) mají Elo vyšší.

Největším favoritem Eura je Německo a až hluboko pod ním figuruje relativně vyrovnaná trojice Španělsko, Francie a Anglie. S odstupem za ní se nachází Belgie, Portugalsko a Itálie.

Sázkové kanceláře to vidí podobně, jen na rozdíl od výsledkové statistiky započítávají i výhodu domácího prostředí, a tak lehce favorizují Francii.

Souběžně s probíhajícím fotbalovým mistrovstvím Evropy probíhá v Paříži i fantasticky obsazený šachový turnaj. Pod Eiffelovkou se tak Cristiano Ronaldo může potkat se svým velkým fanouškem, šachovým mistrem světa Magnusem Carlsenem a dalšími hráči z první světové desítky.

Jednotlivým týmům z Eura můžeme dle jejich Elo ratingu, herního stylu a dalších charakteristik přiřadit šachové patrony.

Naprosto efektivní a dominantní Německo, trošku chladné av přesnosti leckdy až mrazivé, se dá spojit s Norem Carlsenem, světovou jedničkou a mistrem světa.

Češi jako Navara

Španělé, to je italsko-americký mladík Fabiano Caruano, známý svou velmi precizní přípravou a také schopností i na nejsilnějším turnaji rozstřílet všechny soupeře.

Francouzi mají ve špičce svého krajana. Maxime Vachier-Lagrave se nachází na čtvrtém místě světového žebříčku.

Přímočaří Angličané, to je americký velmistr Hikaru Nakamura, světová šestka.

Jako patron hravých Portugalců se nabízí arménský velmistr Levon Aronjan.

Podobně silní jsou Belgičané, to by mohl být čínský velmistr Ding Liren.

Na obranu vysazení Italové se podobají ve hře „nudnému“ Nizozemci Anishovi Girimu, králi remíz a světové sedmičce.

Ukrajina má velmistra Sergeje Karjakina, který ale nyní reprezentuje Rusko a figuruje na devátém místě světa.

A Česko? To je český velmistr David Navara (aktuálně na 21 .místě žebříčku). Občas je schopný překvapit a demonstrovat nádhernou hru, většinou ale nebývá na nejlépe obsazených turnajích s absolutní světovou elitou úspěšný.

Jak si povedou čeští fotbalisté v souboji s favority turnaje?

Týmy podle ELO

1. Německo 2011

2. Španělsko 1973

3. Francie 1952

4. Anglie 1947

5. Belgie 1898

6. Portugalsko 1893

7. Itálie 1853

8. Ukrajina 1812

9. Turecko 1802

10. Chorvatsko 1795

19. Česko 1728

Zdroj tabulky: www.eloratings.net/european_cup.html

Pavel Matocha

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*