Made in China není k smíchu

Mistryní světa žen se minulý týden v ukrajinském Lvově stala čínská velmistryně Chou I-fan

2016-03-01 21_09_50-Chess - Poskytovatel aplikace Internet Explorer_ Anvisgroup

Vzpomínáte, jak byla značka „Made in China“ synonymem aušusu? Všechno možné v Číně kopírovali, ale většinou špatně a nekvalitně. Stejně tomu bylo i v šachovém světě – pamatuji si, jak ruský velmistr Jevgenij Barejev s úsměškem komentoval nějaký pochybný tah čínského velmistra slovy: „To je ta čínská šachová škola.“

Za těch zhruba deset let doba pokročila a dnes se říši středu už nikdo nesměje. Nejenže zboží „Made in China“ nabízejí snad všichni světoví výrobci, ale Čína ty tradiční západní výrobce už roky skupuje. Napadlo by vás před deseti lety, že tradiční švédské Volvo bude patřit čínským majitelům? Nebo že v kosmickém programu bude Čína daleko před Evropou? Nebo že čínští šachisté budou nejlepší na světě?

Minulý týden skončil na Ukrajině zápas o šachovou mistryni světa a zcela suverénně se jí stala čínská velmistryně Chou I-fan.

Svoji ukrajinskou soupeřku Mariji Muzyčukovou přejela doslova rozdílem třídy: tři partie vyhrála, šest remizovala a ani jednou neprohrála.

Ze zahájení dostávala domácí reprezentantka dobré pozice, v tom problém nebyl. Ten nastal, až když obě šachistky začaly hrát ze své hlavy. Pak se ukázalo, že světová ratingová jednička Chou I-fan je prostě mnohem lepší a zocelenější.

Čínská velmistryně je ostatně v současnosti jedinou ženou, která hrává na superturnajích s nejlepšími muži (podobně jako o generaci dříve maďarská velmistryně Judit Polgárová).

Rozdíl mezi oběma soupeřkami jde dobře demonstrovat třeba na šesté partii jejich duelu. Marija Muzyčuková prohrávala 2:3 a ze zahájení dostala velmi dobrou pozici. Podívejte na pozici po osmnáctém tahu:

Muzyčuková – Chou I-fan

MS žen, Lvov 2016

6. partie zápasu

2016-03-26 19_04_23-Made in China není k smíchu – Lidové noviny 22. 3

19.Ve1 Ukrajinská reprezentantka nevyužívá příležitost k tvrdé hře s ostrým útokem. Měla zahrát 19.f6!, což by se Číňance nebránilo lehce. Po prakticky vynuceném 19…Dxf6 (kvůli tahu 20.Sxe5 nelze brát na f6 jezdcem) 20.Dxg4+ Dg5 21.Df3 s následným Vae1 by černý král stále byl slabý a bílý by navíc tlačil na pěšce e5 a b 7.

19…Jxg3 20.hxg3 Kh8 21.De2 Sd6 22.De4 Vab8 23.Se2 h5 24.Vad1 Jg8 25.Kh2 Dg5! Během několika tahů se situace dramaticky otáčí. Ohrožený bude bílý král, černá navíc hrozí, že po postupu pěšcem na e4 sebere jezdce na h4 (pěšec na g3 ho pak nebude krýt, protože ve vazbě bude král).

26.Sc4 Jf6 27.De3 Dxe3 28.Vxe3 e4 A partie je prakticky rozhodnutá – bílý jezdec je v of sajdu, zatímco černé hrají všechny figury. Tato hra už také neměla dlouhého trvání, po deseti tazích se bílá vzdala.

Chcete se utěšovat, že to je jen v ženském šachu, že mezi muži zatím Čína nemá šanci, že třeba v probíhajícím turnaji kandidátů není ani jeden čínský velmistr? Dlouho vám to nevydrží. Již před dvěma roky vyhrálo družstvo Číny šachovou olympiádu, což je nejvyšší týmová soutěž družstev. A pokud jde o individuální ratingy – v první světové dvacítce mají Číňané tři své reprezentanty a Číňanky dokonce tři hráčky v první desítce. Čínský šach je třeba vzít vážně a u čínské šachové školy se poučit.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*