Ztrestejte velmistra

Mistrovství Evropy družstev vyhrálo na Islandu Rusko, Česko propadlo

Na Islandu už je zase tma a zima. Krátké světlé léto dávno skončilo a nyní mnohá tamní města čeká několik měsíců, kdy vůbec neuvidí slunce. Ideální čas nikam moc nechodit, sedět s kamarády a hrát šachy. Možná právě kvůli počasí a klimatu jsou na Islandu tak populární.

Podmanivá šachová atmosféra ostrova ledu a ohně očarovala už v devatenáctém století amerického profesora severských jazyků Willarda Fiskeho. Napsal knihu Šachy na Islandu a v islandské literatuře a věnoval stoupencům královské hry na tomto odlehlém ostrově mnoho šachové literatury. Když se v polovině dvacátého století stal Fridrik Olafsson prvním islandským šachovým velmistrem, a ještě více v sedmdesátých letech, když se v Reykjavíku konal památný zápas o titul mistra světa mezi Bobbym Fischerem a Borisem Spasským, vypukla na Islandu šachová horečka. V té době bylo na ostrově relativně nejvíc registrovaných šachistů na světě (počítáno na počet obyvatel země) a v absolutních číslech víc šachových velmistrů než v ostatních severských státech dohromady. Šachy jsou v této zemi populární dodnes.

Když USA rozpoutaly hon na psychicky vyšinutého Bobbyho Fischera, dosáhly jeho zadržení v Japonsku a žádaly o jeho vydání, islandský parlament odhlasoval, že Bobby Fischer je občanem jejich země, poslal mu pas a umožnil v klidu dožít jeho bouřlivý život na Islandu.

V listopadu se v Reykjavíku hrálo šachové mistrovství Evropy družstev. Turnaj suverénně ovládla ruská výprava; v soutěžích mužů i žen měla před druhými v pořadí pohodlný dvoubodový náskok. Na medailových místech za Ruskem skončily v mužích Arménie (za ni hrál i v Praze žijící velmistr Sergej Movsesjan) a Maďarsko a v ženách Ukrajina a Gruzie.

Česká reprezentace nehrála dobře, k soubojům s nejlepšími týmy se vůbec nedostala. Muži skončili na dvanáctém místě a ženy na dvacátém. Bohužel je stále zřetelnější, že pokud David Navara odehraje turnaj pouze průměrně, není v mužstvu žádný další tahoun. Ještě smutnější z hlediska budoucnosti je fakt, že nemáme žádné dvacetileté, či dokonce náctileté šachisty, kteří by mohli stárnoucí tým doplnit. A mezi českými šachistkami je situace ještě tristnější. Když Jana Jacková předčasně ukončila svoji kariéru a Kateřina Němcová přestoupila pod americkou vlajku, nemáme v týmu ani jednu šachistku s mistrovským titulem IM. O velmistrovském titulu GM už vůbec nemluvě.

Zatmění na Islandu ale potkalo nejen naše šachisty, ale i ty nejlepší z nejlepších. Hodně ratingových bodů poztrácel mistr světa Magnus Carlsen, když prohrál s Levonem Aronjanem a Yannickem Pelletierem a nedokázal porazit další tři o dvě stě bodů slabší hráče. Minely některých supervelmistrů by pak zvládli potrestat i mnozí čtenáři této šachového rubriky. Vyzkoušejte si najít vyhrávající tah po hrubých chybách velmistrů.

2016-02-18 21_35_59-Ztrestejte velmistra – Lidové noviny 24. 11

Nizozemský velmistr napadl ve 30. tahu legendárnímu Lotyšovi dámu a ten se bránil představením 30…Vd3??. Přehlédl jednoduchý taktický úder, který okamžitě vyhrává. Najdete ho?

Bílý na tahu vyhraje.

2016-02-18 21_36_17-Ztrestejte velmistra – Lidové noviny 24. 11

V souboji dvou originálních šachistů spáchal ukrajinský fenomén sotva uvěřitelné harakiri. Když mu moldavský velmistr napadl pěšcem střelce na f6, ustoupil 18…Sd8 a po následujícím tahu bílého se vzdal. Najdete ten vyhrávající tah?

Bílý na tahu vyhraje.

Řešení

Giri–Širov

31. Vd1 Křížová vazba okamžitě rozhoduje partii.

Bologan–Ivančuk

19. Jd4 Kvůli nekryté dámě na a8 nemůže černý sebrat tohoto jezdce a přichází o svého.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*