Wijk Ann Zee 2016 – 8. kolo David Navara – Fabiano Caruana 1:0

V osmém kole šachového turnaje ve Wijk ann zee narazil náš nejlepší šachista David Navara 2730  na italského velmistra Fabiana Caruanu narozeného v roce 1992  Miami USA.

2016-01-25 00_08_56-Fabiano Caruana -r

Tento čtyřiadvacetiletý špílmachr jemuž v současnosti patří páté místo světového žebříčku s elem 2787 získal titul velmistra v necelých patnácti letech. To znamená, že je nejmladší italský i americký velmistr v šachové historii.  V říjnu 2014 dosáhl ela 2844, což ho zařadilo na třetí místo světového žebříčku. David sehrál skutečně dramatickou a bojovnou partii, kterou vyhrál. Je to opravdu historická výhra nad jedním z nejsilněších hráčů světa se kterým se počítá jako s vyzyvatelem v souboji o titul šachového mistra světa proti úřadujícímu světovému šampionovi M. Carlsenovi. Níže uvedený diagram znázorňuje pozici po 55. tahu bílého Sf7, kdy už nezbývá italskému velmistrovi nic jiného než partii vzdát. Davidovi se v osmém kole jednoho z neprestižnějších světových turnajů povedl skutečný majstrštyk!

Caruana dosud třikrát zvítězil a čtyřikrát remizoval, po porážce s Navarou v 55. tahu klesl na druhou pozici. O půl bodu ho přeskočil mistr světa Nor Magnus Carlsen.

Aktuální pořadí po 8. kole

 

Navara - fabiano

Celou partii si můžete přehrát Partie Navara – Caruana TATA STEEL CHESS Tournament

David Navara TATA steel 1 TATA steel 2

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*