Šachové nedáš – dostaneš

  

Velmistr Navara vypadl na Světovém poháru ve třetím kole, když si nechal velmistra Griščuka utéct z lopaty

Těžké váhy se potkávají tento týden v semifinále Světového poháru – Levon Aronjan bojuje s Maximem Vachierem-Lagravem a Wesley So s Lirenem Dingem. Nejen slabší hráči, ale i třeba všichni mistři světa – stávající Magnus Carlsen a jeho dva předchůdci Višvanáthan Ánand a Vladimir Kramnik – již vypadli. Vítězové semifinálových klání, která můžete sledovat každý den od 13.00 na webu Tbilisi2017.fide.com, postoupí nejen do finále Světového poháru, ale i do turnaje kandidátů mistrovství světa.

Český reprezentant David Navara hrál ve Tbilisi velmi dobře. V prvním kole jednoznačně porazil islandského velmistra Hjartarsona, v kole druhém jistě přešel přes bulharského velmistra Čeparinova a ve třetím narazil na ruského velmistra Griščuka.

Právě Alexandr Griščuk, muž železných nervů a mistr časových tísní, vyřadil velmistra Navaru z minulého Světového poháru. Před dvěma roky nedokázal český reprezentant proti ruskému soupeři proměnit v celý bod již vyhranou pozici a nakonec musel jet domů. A letos to bylo víc než déja vu.

Dvě vážné partie skončily remízami a v následující rapid partii mohl Navara vyhrát a postoupit. Podívejte se, jak byl blízko

Navara zde zahrál hezký tah 22…g5, ale mohl zahrát ještě lépe a prakticky hned partii ukončit silným 22…Vxb2!, protože po 23.Vxb2 Jf7 nejen visí věž na b2, ale hrozí i odchyt bílé dámy tahem g5. A bílý by se mohl prakticky vzdát. V partii ale Griščuk mohl pokračovat překvapivým 23.Dxe5. Po samozřejmém 23…Sxe5 24.Sxe5 Da7 má černý sice také zřetelnou materiální výhodu (dámu za dvě lehké figury) a měl by vyhrát, ale tak snadné už to není.

Během dvou desítek tahů Griščuk postupně redukoval materiální deficit, až se hráči dostali do následující pozice.

Navara má převahu kvality a mohl zde hezky přejít do vyhrané pěšcovky: 42…Vxe4! 43.fxe4 a5. Černý má sice o pěšce méně, ale díky krytému volnému pěšci má vyhranou pozici! Bílý král musí hlídat postup f pěšce a přitom ho nemůže sebrat, takže černý král ho vytempovává a sbírá mu pěšce.

Jenže černý zahrál 42…Ve3 a po 43.Jc5 ztratí důležitého a pěšce a pozice je již remis.

V této partii stál český šachista desítky tahů objektivně na výhru, ale prakticky to nedokázal, a ruský velmistr udržel remízu. 1/2–1/2.

Pak přišly desetiminutovky, v jedné z nich získal Griščuk převahu a zkušeně ji proměnil.

Mezi špičkovými sportovci, nejen mezi šachisty, právě výkon v rozhodujícím okamžiku dělá rozdíl mezi těmi úplně nejlepšími a ostatními skvělými. Když Nadal nebo Federer podávají na vítězství v zápase, již si ho nenechají vzít; když Messi nebo Ronaldo dostanou gólovou přihrávku, skórují.

Možná že právě tento aspekt chybí ve hře velmistra Navary, aby se dostal mezi nejužší světovou špičku.

Chcete-li se s českým velmistrem setkat a popovídat si o šachách, můžete se již tuto sobotu zúčastnit výletu s Navarou na Navarov (přihlásit se můžete mailem prazska.sachova@gmail.com).

Z Plavů v podhůří Jizerských hor půjdeme podél říčky Kamenice na zříceninu tajemného hradu Navarov, kde pokřtíme novou knihu Davida Navary Můj světový šach, a dále budeme pokračovat k soutoku s Jizerou pod Spálov.

Pod Spálovem si můžete nejen prohlédnout vodní elektrárnu, jejíž budovu projektoval architekt kubistického stylu Emil Králíček, ale v hotelu Pod Spálovem si dát i oběd a zahrát si s velmistrem šachy.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*