Mistr světa „blicá“ v Karibiku

New York bude hostit dvanáctipartiový zápas o mistra světa mezi velmistry Carlsenem a Karjakinem

Již příští týden začne v New Yorku dlouho očekávaný zápas o titul mistra světa. Nezpochybnitelného šachového krále posledních let Magnuse Carlsena tentokrát vyzve rusko-ukrajinský velmistr Sergej Karjakin. Norský velmistr v posledních šampionátech velmi přesvědčivě přehrál Višvanáthana Ánanda, kterého na šachovém trůně nahradil, a i pro následující duel je výrazným favoritem. Jeho vyzyvatelem je původně ukrajinský velmistr Sergej Karjakin, který před několika lety přestoupil do ruské šachové federace, neboť tam měl větší finanční podporu.

Zápas se hraje na dvanáct partií, v případě nerozhodného výsledku se bude rozhodovat v tie-breaku v partiích se zkráceným časovým limitem. Vítěze budeme znát nejpozději poslední listopadový den, ale většina expertů je přesvědčena, že stejně jako v předchozích dvou titulových zápasech Magnuse Carlsena i tentokrát bude rozhodnuto před časovým limitem.

Rusko se netají, jak moc si přeje opět získat titul mistra světa. Od dlouhé éry mistrů světa Karpova, Kasparova a Kramnika nemělo Rusko ani vyzyvatele. Až nyní se turnajem kandidátů probojoval Karjakin. Ovšem podle sázkových kanceláří je tento příznivec Vladimira Putina outsiderem. Kurs na vítězství Carlsena je 1,2, zatímco na Karjakina 4,4.

Světová ratingová jednička a mistr světa Magnus Carlsen tráví poslední týdny přípravného kempu v Karibiku, odkud si i zahrál internetový šachový zápas v bleskovém šachu proti dalšímu elitnímu velmistrovi Hikaruovi Nakamurovi. Na šachovém serveru Chess.com, kde se hrál tento zápas o prémii čtyř tisíc dolarů, se ukázalo, že obhájce titulu je ve velké pohodě a velmi slušné formě. Zápas v bleskovém šachu se skládal ze tří částí. Nejprve hráli velmistři tempem pět minut na partii s přídavkem dvě vteřiny za každý provedený tah, poté tři minuty na partii a dvě vteřiny za tah a na závěr pouhou jednu minutu na partii a vteřinu za tah. Velmistr Carlsen v duelu od samého začátku dominoval a vyhrál 14,5 – 10,5.

Všechny partie si můžete přehrát na serveru Chessbase.com (v článku Carlsen beats Nakamura in 3-hour blitz battle). Stojí za to se podívat, co všechno velmistři vidí a spočítají ve zlomku vteřiny. A jak relativně kvalitní partii – byť občas v nich samozřejmě kvůli časovému nedostatku spáchají i hrubé chyby – odehrají za dvě minuty. Například poslední partie, na niž měl každý z hráčů minutu a za každý provedený tah mu přibyla jedna sekunda, trvala 106 tahů – průměrný čas na každý tah, na jeho rozmyšlení i provedení, tak měli velmistři jen jeden a půl vteřiny.

Co všechno jste schopni na šachovnici vidět za jeden a půl vteřiny vy? Jednou z důležitých schopností dobrého šachisty je rychlý taktický postřeh. Pokud ho nemáte, nebo ho chcete vylepšit, mám pro vás dvě dobré zprávy. První je, že na rozdíl třeba od schopnosti manévrovat ve vyrovnaných suchých pozicích se taktický postřeh dá velmi dobře a relativně rychle natrénovat. A druhou je, že trénink taktického postřehu je ze všech možných šachových tréninků ten nejzábavnější.

Zkuste si každý den vyřešit tři jednoduché diagramy s šachovou taktikou a uvidíte, o kolik budou lepší vaše šachové výsledky, a to nejen v blickách. Trénink šachové taktiky najdete třeba na Chess.com, kde hráli Carlsen s Nakamurou svůj bleskový zápas.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*