Šachové dovolené

Navara jede za mistrem světa do Bielu, Movsesjan má hrát naslepo v Banské Štiavnici. l A kam míří amatéři?

Letní měsíce znamenají prázdniny a dovolené a přinášejí šachistům mnoho atraktivních turnajů a cest, na které ve školním roce či pracovním frmolu není čas. Tento víkend prodloužený o svátky Cyrila a Metoděje a Jana Husa probíhá již řada rapid turnajů (třeba ve Vsetíně či v Šenově) a ten další začnou pak skutečné šachové hody.

Naprostou klasikou je pardubický festival šachu a her Czech Open, který již po devětadvacáté přiláká do východních Čech tisíce hráčů z celého světa. Kromě klasických šachů ve všech možných časových formátech (od dlouhé klasiky přes rapidy až po bleskovky) si můžete přijet vyzkoušet i mnoho dalších šachových odrůd: Fischerovy šachy, holanďany, Raindropchess, baskické šachy a Frolovovy šachy. O pardubickém festivalu více naczechopen.net.

Dlouhou historii má rovněž seriál Pražských šachových dovolených, který od 14. 7. do 4. 8. nabízí tři turnusy otevřených turnajů, nabízejících kombinaci šachového klání s možností prohlédnout si hlavní město (více na schach-prag.cz ).

Tradiční šachové festivaly ve stejné době mají i u našich východních i západních sousedů. Na Slovensko se můžete jet podívat do Banské Štiavnice, v jejímž historickém centru budou 14. července živé šachy demonstrovat naslepo hranou partii velmistrů Sergeje Movsesjana a Lubomíra Ftáčnika (info i s videem z minulých let je na vlive4chess.sk).

V německém Dortmundu pak ve stejný den začínají nejen otevřené turnaje pro veřejnost, ale hlavně uzavřený turnaj osmi velmistrů, mezi nimiž jsou i Vladimir Kramnik a Anish Giri (více sparkassen-chess-meeting.de).

O týden později se pak můžete vypravit do švýcarského Bielu, kde si nejen že můžete sami zahrát, ale i fandit nejlepšímu českému velmistrovi Davidovi Navarovi, který zde bude bojovat s mistrem světa Magnusem Carlsenem a dalšími supervelmistry z první světové desítky (info na bielchessfestival.ch).

Kdo si vyšetří tři dny dovolené i pro podzim, může se v půli října vydat na pětidenní cestu šachovým vlakem.

Již po osmé pojede od pátku do úterý speciální vlak, vypravený Českými drahami a Pražskou šachovou společností, který je určený výhradně pro šachisty a jejich partnerky a rodiny. Letošní šachový vlak míří do Polska, etapovými městy jsou kromě Prahy, Ostravy a Hradce Králové také Varšava a Krakov.

Na palubě vlaku se během jízdy hraje mezinárodní turnaj v rapid šachu a odpoledne a večery jsou volné pro prohlídky měst.

PAVEL MATOCHA

Více informací o šachovém vlaku najdete na webu praguechess.cz, přihlásit se můžete i na prazska. sachova@gmail.com.

 

Dvě dvoutažky
Než se vydáte zápolit za prázdninové šachovnice, rozcvičte si svůj postřeh na těchto dvou diagramech.

Bílý dá vždy mat druhým tahem a využije při tom faktu, že černé figurky si navzájem budou překážet v obraně. Správné řešení zveřejníme na tomto místě příští týden.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*